Hur fungerar lampan? 

Skärmfri mäter hur länge ni har surfat där hemma och berättar när det är dags att lägga undan skärmarna. Koppla lampan och era skärmar till samma wifi så skiftar ljuset långsamt i färg. Efter två timmar lyser den rött och det är dags att lägga undan skärmarna.

I verkliga livet finns ofta stopping-cues, dvs att mycket av det du konsumerar som böcker filmer och tidningar har ett tydligt slut. Men sociala medier och många spel fortsätter i oändlighet. Skärmfri är ett sätt att implementera en stopping-cue på sitt surfande som märks tydligt även i den analoga världen.

 

Hur lång tid innan lampan blir röd?  

Efter 120 minuter lyser lampan helt rött. Innan dess går lampan gradvis från vit till röd.

 

Hur har ni kommit fram till just två timmar? 

Enligt flertal studier som gjorts så är rekommenderad tid för “slösurf” såsom att spendera tid på Instagram, Snapchat, Facebook osv ca 20-30 minuter per dag.

Beta–versionen av lampan som nu lanseras är konfigurerad på två timmar, dvs anpassad för fyra personer i en familj. Alla familjer ser givetvis inte ut så, därför är planen framåt att lampan ska kunna programmeras av användaren till en individuell gräns baserat på antal familjemedlemmar.

 

Alla surfar olika, kan man se vilken skärm som bidrar till mest/minst tid?

Man kan tyvärr inte se vilken skärm som har bidragit till mätningen. 

 

Känner lampan av alla sociala medier? 

Lampan mäter trafik från Youtube Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat. Det är de medier som används mest bland svenskarna. 

 

Tar lampan hänsyn till om jag sitter och jobbsurfar hemma eller slösurfar Facebook? 

Ja, den känner av om du är inne på en webbsida eller sociala medier.

 

Kan man inte bara stänga av WiFi:t och använda sociala medier utan att lampan registrerar det?

Givetvis kan familjemedlemmarna ”fuska” och t.ex välja att använda mobilnätet istället för WiFi. Men hela idén med lampan är att den skall fungera som ett hjälpmedel och att familjen ska anta utmaningen frivilligt. Lampan blir alltså inte hela lösningen på problemet, men den tar pulsen på familjens digitala hälsa. 

Tillsammans med den individuellt anpassade utbildningen på skärmhjälpen.se kan den göra att familjen blir mer medveten om sin positiva respektive negativa skärmtid och hjälpa till att hitta en digital balans. 

 

Det finns ju redan appar som mäter tid, räcker inte det?

Det kommer för tillfället alltfler tekniska lösningar som lyfter vår skärmtid.  iOS12 Screentime och appen Moments ger dig till exempel siffror din skärmtid och kan även sätta tidsbegränsningar. Men förståelse och motivation är minst lika viktigt, man löser inte teknik med bara teknik. Det handlar först och främst om den mänskliga faktorn och relationer.

 

Vart kan jag köpa lampan? 

Lampan är ett experiment och finns endast i en begränsad upplaga på 20 exemplar. Fem lampor kommer att säljas på Tradera till högstbjudande med ett utropspris på 5000 SEK. Alla pengar går oavkortat till finansiering av föreläsningar för barn och deras föräldrar på temat  “Hur man hanterar skärmberoende/hur man hittar en balans i sin skärmtid”. 

Föreläsningarna kommer att äga rum på skolor i socioekonomiskt svagare stadsdelar, dvs skolor där rektorerna annars inte har råd att finansiera sådana här föreläsningar. Vi vill alltså skapa möjlighet för alla  – oavsett var man bor eller vilken skola man går på – att hitta en digital balans och bättre skärmhälsa genom att hjälpa alla barn till en starkare mental hälsa.

Feedback