Ett luciatåg. Tre tolkningar. Tusen olika möjligheter.

Skapa en film tillsammans

Samla ihop klassen eller kompisarna och skapa en film tillsammans. Temat är luciatåg där utmaningen är att göra samma film i tre olika genres – komedi, skräck och action. Vad är typisk för varje genre? Hur skiljer sig filmerna åt? Hur är stämningen? Känslorna? Försök hålla varje version mellan 1-3 minuter lång.

Manus – Luciatåget
Det är tidig morgon den 13 december. Bakom scenen står ett nervöst luciatåg och förbereder sig för att snart gå ut i aulan och lussa för resten av skolan. Men precis innan de skall ta första tonen och gå ut på scenen upptäcker de att skolans Lucia är försvunnen. Hur ska de lösa detta nu? Men det viktigaste av allt: Var är egentligen Lucia?

Att jobba med film

För att du ska komma igång på ett bra sätt har vi låtit fyra personer som arbetar i filmbranschen dela med sig av några tips på hur du kan tänka när du skapar film.

Gör egna effekter

Att leka med ljud, perspektiv och klippning kan hjälpa till att lyfta din film. Här kan du lära dig några knep för hur man skapar roliga effekter som gör det där lilla extra till filmen.

Tips och tricks

Skärmen är ett fantastiskt verktyg när man skapar film. Det finns många smarta och bra appar som hjälper dig i ditt filmskapande.

Övriga tips:

  • Håll kameran i samma läge genom hela scenen, helst liggande läge om det inte finns en särskild anledning att vända på den.
  • Spring inte med kameran, när filmen visas på en stor skärm blir man lätt illamående om det skakar för mycket.
  • Se till att telefonerna och paddorna är fullt laddade och har tillräcklig mycket utrymme ledigt.

Skapa film med klassen! Här hittar du förslag på en lektion där ni lär er mer om grunderna i filmskapande samt får en rolig utmaning.

Feedback